De gemeente neemt stappen in het realiseren van woningen voor kwetsbare stadgenoten.
Door de gemeente Den Helder is een brede visie op maatschappelijk opvang ontwikkeld voor de stad. Al enige jaren is de gemeente in overleg met maatschappelijke organisaties (GGD, DnoDoen e.a.) over de opvang van kwetsbare dak- en thuislozen. Partijen zijn gemotiveerd om een passend woonaanbod in Den Helder te realiseren. Wij willen een inclusieve samenleving zijn waarin voor iedereen plek is.
Knelpunt in de aanpak is het gemis aan passende huisvesting voor een kleine groep zwervende burgers. In 2020 is hiervoor de notitie Wonen met toezicht ‘Ankerplaatsen Den Helder’ bestuurlijk vastgesteld. Ook is de realisatie van Ankerplaatsen opgenomen in het collegeprogramma. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan het Nationaal Actieplan Dakloosheid: ‘Eerst een Thuis’, waarbij wordt gestreefd dakloosheid in 2030 te beëindigen. Dit actieplan vormt de nadere uitwerking voor specifiek deze aandachtsgroep en draagt op die manier bij aan het behalen van de doelstellingen van het programma: ‘Een thuis voor iedereen’.
Gezocht wordt naar mogelijkheden om een aantal woonplekken te realiseren. Het vinden van een geschikte locatie blijkt een moeizaam proces. Al jaren wordt naar een geschikte locatie gezocht om 10-12 Ankerplaatsen te realiseren. Wij hebben de locatie aan het Tuinderspad tussen de begraafplaats en de volkstuinen aangewezen als locatie om nader uit te werken.
Op 21 maart wordt een inloopavond voor de omwonenden georganiseerd waarin de ontwikkelingen van de Ankerplaatsen verder wordt toegelicht. Dit is een eerste stap in een proces waarbij de omwonenden worden betrokken bij de realisatie van de Ankerplaatsen