Vier extra AED’s en een gratis cursus reanimeren

7 juni 2023

Met het installeren van in totaal vier extra AED’s in Den Helder en Julianadorp kunnen meer levens worden gered. Daardoor kan op alle locaties binnen de gemeentegrens binnen zes minuten een AED worden bereikt. Dit is van levensbelang omdat met elke minuut waarin niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED (Automatische Externe Defibrillator), de overlevingskans van het slachtoffer met ongeveer 10% daalt. De aanwezigheid van een AED kan dus letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

De nieuwe AED’s vindt u bij MFC ’t Wijkhuis aan de Texelstroomlaan en bij de tuindersvereniging A.T.V. Huisduinerweg. In Julianadorp zijn de nieuwe AED’s binnenkort te vinden bij de ingang van Malzwin 2100/ 2200 en het nog te bouwen appartementencomplex bij de oversteekplaats bij de Zandloper.

Beter herkenbare kasten voor AED’s

Het Rode Kruis Den Helder verzorgt al jaren naar tevredenheid het onderhoud van de AED’s in onze gemeente. In het tweede kwartaal van 2023 vervangen we alle groene metalen kasten door nieuwe kunststof kasten. Deze zijn nog beter herkenbaar en voldoen aan de richtlijnen van HartslagNu, zodat er nog beter en sneller hulp geboden wordt als dat nodig is.

Gratis cursus AED

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners kunnen reanimeren met behulp van een AED. In samenwerking met het Rode Kruis wordt een training georganiseerd voor burgerhulpverlener. De cursus is gratis en duurt slechts een avond. Dit vergroot de kans op het redden van een mensenleven!

Wilt u meer informatie? Of wilt u zich aanmelden? Stuur een e-mail naar [email protected].

Weetjes

  • De overlevingskans is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp. De leeftijd en gezondheid van het slachtoffer spelen daarnaast ook mee.
  • De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is 1 op 4.
  • Gemiddeld krijgen 300 Nederlanders per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
  • Gemiddelde leeftijd is 67 jaar
  • 70% gebeurt in en rondom huis.
  • In de gemeente is vanaf 1 januari dit jaar al 23 keer een AED ingezet.
  • In de gemeente zijn er nu 36 AED’s in de openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook particulieren en bedrijven die AED’s hebben waardoor het totaal aantal boven de 70 uitkomt.

Voor AED’s is het nodig om aangemeld te zijn als burgerhulpverlener bij HarstslagNu. Een burgerhulpverlener wordt aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in de buurt ontvangt de burgerhulpverlener een oproep. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste zes minuten is de kans op overleven het grootst.