Veld voor begraven ‘sterrenkindjes’ op Algemene Begraafplaats

11 oktober 2023

De Algemene Begraafplaats in Huisduinen krijgt een apart veld voor het begraven van sterrenkindjes. Ook komt er een gedenkboog te staan waarin hun ouders een plaatje met de naam en geboorte/sterfdatum kunnen hangen. De gemeenteraad heeft dit maandag besloten. Sterrenkindjes zijn kinderen die in de eerste 24 weken van de zwangerschap levenloos ter wereld komen, of in die eerste 24 weken levend geboren worden maar minder dan een dag blijven leven.

In het veld voor het begraven en herdenken van sterrenkindjes bevinden zich vakken met planten. De kindjes kunnen worden begraven in zo’n vak. Het plaatsen van een grafsteen of andere persoonlijke markering is hier niet mogelijk. Wel kunnen ouders kiezen voor een stervormig gedenkplaatje in de boog, waarop de naam en de geboorte/sterfdatum worden gegraveerd. Dat kan overigens ook voor een sterrenkindje dat niet begraven ligt op de Algemene Begraafplaats. Het plaatje is een aandenken aan een sterrenkindje van wanneer of waar dan ook. Ouders die liever een eigen gedenkmonument willen voor hun sterrenkindje kunnen het begraven in een
kindergraf, op het kinderhofje van de begraafplaats. Deze mogelijkheid bestaat nu ook al.

Voorstel van raadsleden
Initiatiefnemers voor het speciale veld voor sterrenkindjes zijn de raadsleden Nadine Gatowinas en Harrie van Dongen: “Wij zijn ontzettend dankbaar en ook een klein beetje trots op het uiteindelijke resultaat van het sterrenkindjesveld. Waar alle kindjes – arm of rijk – gelijk zijn, omdat ze gewenst waren en omdat er van ze gehouden wordt. Natuurlijk zou je hopen dat het niet nodig was, maar als het dan toch zo is kunnen we ouders en familie een mooie laatste rustplaats en gedenkplaats aanbieden voor hun overleden kindje.”

De raadsleden van de Stadspartij kwamen met het voorstel nadat een inwoner hen vroeg of er in Den Helder een begraafplek voor sterrenkindjes was. Toen dat niet het geval bleek kaartten ze het aan bij wethouder Peter de Vrij, die destijds over de begraafplaats ging. Hij reageerde enthousiast en bracht ze in contact met medewerkers van de begraafplaats. “Toen wij ons plan aan hen voorlegden waren ook zij direct enthousiast. De passie waarmee deze mensen en alle vrijwilligers op de begraafplaats hun werk doen en erover praten is geweldig, zo ook de manier waarop zij hebben willen meewerken en meedenken over de mogelijkheden voor en het realiseren van een sterrenkindjesveld”, aldus Van Dongen en Gatowinas.

Bijzondere plek
Wethouder Petra Bais, die nu het beheer van de begraafplaats in haar portefeuille heeft, is blij met het initiatief van de raadsleden: “Het is een prachtig voorstel. Het is belangrijk dat mensen die hun kindje veel te vroeg verliezen er nu ook voor kunnen kiezen het op deze bijzondere plek te begraven of te herdenken.”

Meer informatie
Op www.denhelder.nl/sterrenkindjes staat meer informatie over het begraven van sterrenkindjes op de Algemene Begraafplaats en over het aanvragen van een gedenkplaatje voor in de boog. Het sterrenkindjesveld wordt binnenkort in gebruik genomen. De exacte datum maakt de gemeente zo snel mogelijk bekend.

Geen wetgeving begraven sterrenkindjes
Voor het begraven of cremeren van sterrenkindjes zijn geen wettelijke voorschriften. Het mag, maar is niet verplicht. De Wet op de lijkbezorging bepaalt pas wat er met overleden kinderen moet gebeuren na 24 weken zwangerschap of als kinderen langer dan 24 uur na de geboorte geleefd hebben.