Voor een wijk met de naam Oud Den Helder staan er verrassend veel naoorlogse huizen in het stadsdeel langs de dijk. Er is sinds de oorlog weinig over van de van oorsprong statige en historische buurt en dat is zonde, vinden wethouder Peter de Vrij en architect Duco Kapitein.
In de oorlog is de wijk door de Duitsers en de geallieerden platgebombardeerd. Het carillon en de marechausseekazerne zijn twee van de weinige gebouwen die nog herinneren aan de oorspronkelijke situatie. “Het is een vrij doorsnee naoorlogse wijk en dat is best vreemd voor een wijk die Oud Den Helder heet”, merkt Duco Kapitein op. De architect is één van de bedenkers van het initiatief om de geschiedenis van de wijk in ere te herstellen. “Die verdwenen geschiedenis is alleen in kaarten en foto’s terug te vinden”, zegt Kapitein. “Ik denk dat het heel mooi is dat we die geschiedenis weer zichtbaar en voelbaar te maken.”
Wethouder Peter de Vrij was meteen enthousiast over het idee van Kapitein. Als inwoner en liefhebber van Den Helder, maar ook vanuit zijn rol als wethouder ruimtelijke ordening. “De geschiedenis van de stad gaat me aan het hart. Daarnaast ben ik toevallig ook in mijn functie bezig om die herkenbaarheid in de stad terug te krijgen”, zegt de wethouder.
Informatie verzamelen en straatbeeld reconstrueren
De nog op te richten stichting heeft een aantal doelen. Ten eerste het reconstrueren van het vooroorlogse straatbeeld. Ten tweede het onderzoeken van de mogelijkheid om de wijk gaandeweg iets van het oude straatbeeld terug te geven. Ten slotte is ook het verzamelen en veilig stellen van de kennis die er nu nog is over het gebied een prioriteit. Dat zijn bijvoorbeeld foto’s en geschreven bronnen, maar kunnen ook verhalen en ooggetuigenverslagen zijn van mensen die voor en tijdens de oorlog in de buurt hebben gewoond.
Voor dat laatste kunnen mensen zich melden met ideeën, suggesties, tips en verhalen via: [email protected].