Pieter Blank treedt terug uit actieve politiek

6 november 2023

Pieter Blank heeft de fractie en het bestuur laten weten zijn ontslag in te dienen als commissielid namens de PvdA-fractie. Pieter zal daarmee terugtreden uit de actieve politiek.

Hieronder vindt u de ontslagbrief die Pieter heeft geschreven.

Hierbij doe ik het verzoek tot ontslag van mijn functie als commissielid.

Hoewel ik tot nu toe nog volop met genoegen en eer de functie van commissielid bekleed, is een situatie ontstaan waarbij mijn functioneren onder spanning kan komen te staan vanwege mijn rol als voorzitter van Hortus Overzee. Hortus Overzee bereidt zich voor op een volgende fase van haar ontwikkeling. Na dertig jaar stapsgewijze groei waarin we de voormalige gemeentelijke kwekerij grotendeels hebben omgevormd tot een bloeiende en landelijk gerespecteerde toeristisch botanische tuin, breekt nu een fase aan dat we de hortus qua beheer en inrichting verder toekomstbestendig willen maken. Deze doorontwikkeling zal niet alleen tijd en financiën vragen maar er zal zeker ook veelvuldig overleg met de gemeente benodigd zijn. Ik zal hierbij een centrale rol vervullen.

Om tegelijkertijd in commissieverband in breder verband afwegingen te moeten maken kan rolconflicten en misverstanden met zich meebrengen. Dat wil ik met deze stap voorkomen. Ik blijf vol doorgaan met m’n inzet om van Den Helder die aantrekkelijke groene en sociale havenstad aan zee te maken. Alle kansen zijn daarvoor aanwezig. Mijn perspectief zal daarbij de komende tijd vooral op de hortus liggen. Immers Hortus Overzee wil juist een van de parels van dat nieuwe Den Helder zijn.

Ik wens via jullie de Raad daar alle wijsheid en voortvarendheid bij toe. Den Helder en haar inwoners verdienen het.

Met gedreven Helderse groet,

Pieter Blank

De PvdA afdeling Den Helder is Pieter veel dank verschuldigd voor zijn inzet en gedrevenheid waarmee hij de sociaal democratie heeft vertegenwoordigd.

Pieter neemt afscheid van de raad/commissies en de PvdA-fractie na een lange periode als raadslid. Hij was vele jaren raadslid tot maart 2022 toen hij aangaf een stapje terug te willen doen om ruimte te maken voor nieuwe partijgenoten. Pieter bleef wel verbonden aan de fractie door als commissielid verder te gaan. Binnen de PvdA-fractie was hij in de afgelopen jaren een zeer gewaardeerd collega met veel kennis en inzet op de terreinen van economie en ruimtelijke ordening / openbare ruimte. Pieter maakte zich het laatste jaar sterk voor het onderzoek naar Port of Den Helder. Als voorzitter van deze onderzoekscommissie namens de raad heeft hij dit naar goede besluiten weten te begeleiden.

De PvdA-fractie betreurt zijn tussentijdse terugtreden maar snapt zijn overweging om zich nu volop te kunnen richten op Hortus Overzee. Een verscholen parel in en van Den Helder.