Juryvoorzitter Ria de Jager, wethouder Peter de Vrij en oud-winnaar en voorzitter Helders Historisch Reddingboten Collectief (HHRC) Albert Winkel reikten dinsdagavond 8 oktober 2024 de Kees de Jager Inclusieprijs uit aan Theater de Kampanje voor hun idee voor een inclusieve samenleving. Het theater ontvangt 5000 euro om live audiodescriptie aan te bieden aan mensen die blind of slechtziend zijn. Directeur Arjaen Kersten nam de prijs namens Theater de Kampanje in ontvangst.
Het plan van de Kampanje is om Komt het zien in te huren om live audiodescriptie in het theater. Deze organisatie voorziet voorstellingen van een blindentolk. Zo kunnen bezoekers met een visuele beperking alles volgen. Via een koptelefoon horen ze dan live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk en missen ze niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.
In 2023 won het Helder Historische Reddingboten Collectief (HHRC) de Kees de Jager Inclusieprijs. Sindsdien hebben zij het prijzengeld gebruikt om hun historische reddingsboten toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking. Dit heeft geleid tot inclusieve vaartochten waarbij iedereen, ongeacht mobiliteit, kan genieten van de maritieme geschiedenis van Den Helder. HHRC blijft zich
inzetten voor verdere verbetering van hun inclusieve projecten.
Wethouder Peter de Vrij is blij met alle mooie ideeën die we hebben ontvangen: “De Inclusieprijs is bedoeld om inspirerende voorbeelden – die inclusie en toegankelijkheid verbeteren – in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar hebben we elf initiatieven en projecten ontvangen en het zou geweldig zijn als we dat aantal volgend jaar kunnen verdubbelen.”
Beoordeling jury
De jury prijst in hun beoordeling het goed onderbouwde en uitgewerkte plan. En dat het bijdraagt aan het wegwerken van zichtbare en onzichtbare drempels. Ook het feit dat het idee praktisch uitvoerbaar is scoorde veel punten.
Over de Kees de Jager Inclusieprijs
De Kees de Jager Inclusieprijs wordt jaarlijks toegekend aan een idee of initiatief dat bijdraagt aan een samenleving waar iedereen kan meedoen. Ongeacht leeftijd, religie, seksuele voorkeur, afkomst, handicap of opleiding