Geen extra raad voor benoeming nieuwe wethouder

5 april 2024

De benoeming van Remco Duijnker als wethouder van de gemeente Den Helder is dinsdagavond 2 april in de soep gelopen. Hij zou tijdens de raadsvergadering worden aangesteld als opvolger van Michiel Wouters, maar dat pakte totaal anders uit. Van de 28 aanwezige raadsleden stemden er 14 voor Duijnker en 4 tegen hem. De overige stemmen waren als volgt: acht raadsleden stemden voor Michiel Wouters, één raadslid op Michel Pastoor en één op Leo van Esdonk.

De wethouderswissel tussen Wouters en Duijnker is een afspraak uit het coalitieakkoord. Beide heren zijn wethouder namens Beter voor Den Helder. De uitslag van de stemming komt voor de fractie dan ook als donderslag bij heldere hemel. Duijnker: “Dit komt wel even binnen. Ik ben een man van woorden, afspraak is afspraak. Het is een enorme teleurstelling.” Ook fractievoorzitter Carlo Assorgia is verbijsterd en wil, als het mogelijk is, Duijnker opnieuw voordragen. “We moeten nu eerst even met elkaar in gesprek”, aldus Assorgia. Daarmee doelt hij op zijn coalitiepartners die zich wellicht niet aan hun afspraak hebben gehouden.

Wat nu? Michiel Wouters blijft in ieder geval nog twee weken wethouder. Wat daarna gaat gebeuren is onduidelijk, omdat deze situatie geheel ongebruikelijk is, zegt ook burgemeester Jan de Boer.

VERVOLG

De mislukte benoeming van Remco Duijnker als nieuwe wethouder voor Den Helder gaat 22 april op herhaling. Dat is tijdens een reguliere vergadering van de gemeenteraad. Beter voor Den Helder wilde eigenlijk al komende week een extra raad, maar dat bleek niet mogelijk.

Op dinsdag 2 april werd in de gemeenteraad afscheid genomen van wethouder Michiel Wouters. De bedoeling was dat hierna Duijnker als zijn opvolger zou worden benoemd, maar dat liep anders. Hij kreeg slechts 14 van de 28 uitgebrachte stemmen. Dat was geen meerderheid en daarmee was de benoeming dus mislukt. Beter voor Den Helder houdt echter vast aan Duijnker als kandidaat en probeert het op 22 april dus opnieuw. Fractievoorzitter Carlo Assorgia verwacht dat een meerderheid van de raad dan wel voor benoeming stemt.

Het verzoek om de benoeming nogmaals op de agenda van de gemeenteraad te zetten is ingediend door de fracties van Beter voor Den Helder, VVD, CDA, ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en de Stadspartij, ofwel de voltallige coalitie. Als reden geven de fracties “het zo snel mogelijk voorzien in de ontstane vacature door het vertrek van wethouder Wouters”. Die is overigens door het niet benoemen van een opvolger nog steeds in functie, tot en met 15 april. In de periode hierna, tot een nieuwe wethouder is benoemd, moeten de andere wethouders dus zijn portefeuille waarnemen.

Meerderheid
Het is overigens nog maar de vraag of deze tweede poging wel lukt. Het is geen geheim dat een flink deel van de gemeenteraad, inclusief de meeste coalitiepartijen, eigenlijk liever niet zien dat Duijnker tot wethouder wordt benoemd. Dit is echter wel een afspraak uit het coalitieakkoord en daarom verwacht Assorgia dat het op 22 april alsnog lukt.

Bron https://www.regionoordkop.nl/05/04/2024/geen-extra-raad-voor-benoeming-wethouder-duijnker/