Deur op een kier voor nieuwe zoekgebieden zon en wind

25 juni 2023

In een Regionale Energiestrategie (RES) NHN beschrijven provincie, gemeenten en waterschap samen met de netbeheerders, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners hoe en waar hernieuwbare elektriciteit met zonne- en windenergie kan worden opgewekt. De RES van Noord-Holland Noord (NHN) is toe aan actualisatie. Dit betekent dat er zoekgebieden voor zon of wind kunnen worden toegevoegd of aangepast. Initiatiefnemers kunnen zich melden bij de gemeente.

De energietransitie is in volle gang en in de RES-regio’s wordt hard gewerkt om de ambities voor 2030 te realiseren. Dit betekent dat er in Noord-Holland Noord vergunningen verleend worden voor zonneweides, de voorbereiding voor nieuwewindturbines in volle gang is en dat er een forse groei zichtbaar gaat worden van zon op grote daken. De RES is twee jaar geleden vastgesteld. Daarbij is de afspraak gemaakt dat het wijzigen van zoekgebieden mogelijk moet zijn. De provincie, gemeenten en waterschap hebben besloten dat het nu het goede moment is om te inventariseren welke wijzigingen gewenst zijn. Zo zijn er nieuwe zoekgebieden aangedragen of moeten zoekgebieden in de uitvoeringsfase worden aangepast om de opwek van hernieuwbare energie mogelijk te maken.

Gemeenten van Noord-Holland Noord nu aan zet

De gemeenten zijn nu aan zet waar het gaat om toevoegen of aanpassen (vergroten, verkleinen, schrappen) van zoekgebieden. De gemeente Den Helder heeft bij de vaststelling van de RES1.0 één zoekgebied vastgesteld: de locatie Nieuwe Haven/noordelijk gedeelte industrieterrein Oostoever. Er zijn in Den Helder op dit moment geen nieuwe ontwikkelingen in zoekgebieden.

Initiatiefnemers kunnen zich melden

Gemeenten kunnen zelf initiatief nemen tot het wijzigen van zoekgebieden. Maar ook ontwikkelaars, energiecoöperaties, inwoners en bedrijven en medeoverheden, zoals de waterschappen of Rijkswaterstaat, kunnen wijzigingen aandragen. Voor alle initiatieven geldt dat de gemeente Den Helder de uiteindelijke afweging maakt of deze initiatieven worden toegevoegd op de kaart van zoekgebieden voor het gebied Den Helder. In het tweede kwartaal van 2024 kan de herijkte kaart (de RES 2.0) van NHN opnieuw worden vastgesteld door de gemeenteraden, Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van het waterschap. Initiatiefnemers voor het wijzigen van zoekgebieden voor gemeente Den Helder kunnen zich melden via [email protected].

RES 2.0 biedt duidelijkheid

De Herijking heeft meerdere doelen: het is voor de partners in de RES (gemeenten, waterschap, provincie) van belang om inzicht te krijgen in de voortgang van de realisatie om zo hun ambitie in de zoekgebieden op tijd te kunnen realiseren. Voor de netbeheerders is de geactualiseerde kaart een uitgangspunt om uitbreiding van het netwerk te kunnen plannen. Tot slot geeft een actuele kaart met zoekgebieden duidelijkheid aan inwoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Zij weten zo waar ze kunnen meepraten en meedoen.