Coalitie wankelt

23 april 2024

“Het vertrouwen is helemaal weg. Als het vertrouwen er in onze wethouder niet is, dan is ons vertrouwen in de overige wethouders weg.” Het waren de woorden die Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, maandagavond sprak in de gemeenteraad kort nadat de raad voor de tweede keer tegen de benoeming van Remco Duijnker als wethouder had gestemd. Niet iedereen begreep direct wat hij hier nu precies mee zei.

Nadat Assorgia weer was gaan zitten ging de vergadering van de gemeenteraad ‘gewoon’ door. Via WhatsApp vroeg ik Assorgia of hij nu echt daadwerkelijk het vertrouwen in de coalitie had opgezegd. “Ja”, was de korte reactie. Daarna vroeg ik hem nog of dit dus einde coalitie betekent? “Yes”, was het wederom korte antwoord. Dat was voor velen nog niet helemaal duidelijk, zo bleek uit reacties van andere fractievoorzitters en de burgemeester. “Dan had hij een motie van wantrouwen moeten indienen”, was een van de reacties. “Of gewoon duidelijk moeten melden dat Beter voor Den Helder uit de coalitie stapt.” Later op de avond bevestigde Assorgia nogmaals dat zijn partij nu geen deel meer uitmaakt van het college en uit de coalitie is. Dat betekent volgens hem overigens niet dat ze ook de afspraken uit het coalitieakkoord niet meer willen nakomen, want “voor ons geldt nog steeds afspraak is afspraak”.

Den Helder heeft nu dus op z’n best een minderheidscoalitie; te weten VVD (3 raadsleden), PvdA (2), CDA (3), D66 (2), Stadspartij (2) en GroenLinks (2). Totaal dus 14 van de 31 raadsleden. Zelfs als de ChristenUnie wordt meegeteld (immers, zit formeel niet in de coalitie, maar steunde die wel altijd) komt het totaal op 15 van de 31. Of de resterende coalitiepartijen op deze manier doorgaan of dat er gezocht gaat worden naar een nieuwe meerderheid of wellicht zelfs een compleet nieuwe coalitie is nog even afwachten. Omdat voor veel fracties maandagavond niet direct 100 procent duidelijk was wat de nieuwe situatie nu precies was, besloten de meesten nog niet inhoudelijk te reageren. “Wij gaan dit eerst binnen de fractie en ook met Carlo bespreken”, liet de VVD weten. Soortgelijke woorden kwamen van GroenLinks en de PvdA. Stefan Milatz van D66 kwam met de volgende reactie: “Afspraken die we in een akkoord hebben gemaakt worden niet nageleefd, dus ik snap de vertrouwensbreuk. We moeten goed kijken of en hoe verder. Het is belangrijk de stad op een stabiele manier te besturen en dat is met een gebrek aan vertrouwen onmogelijk.”

Nieuwe coalitie
Assorgia liet na afloop ook weten dat hij niet uitsluit dat er opnieuw wordt onderhandeld over een nieuwe coalitie en dat Beter voor Den Helder daar dan weer deel van uitmaakt. Dat kan echter alleen als de nieuwe coalitiepartijen instemmen met Duijnker als wethouder, want in zo’n geval wordt dat opnieuw de enige wethouders kandidaat van BvDH.

Bron https://www.regionoordkop.nl/22/04/2024/verwarrende-woorden-assorgia-heeft-den-helder-nu-nog-wel-of-geen-coalitie/