Algemene beschouwingen PvdA Den Helder

2 november 2022

Woensdag 26 oktober vond de eerste gemeenteraadsvergadering plaats in kader van de Algemene Beschouwingen en de begroting 2023. De fractie kreeg, evenals alle andere politieke fracties 7 minuten spreektijd om deze Algemene Beschouwingen uit te spreken. Voor de fractie en steunfractie was het voor velen de eerste maal om hieraan deel te nemen. Voor fractievoorzitter Jan de Leeuw extra spannend. Maar het ging hem goed af. Hieronder is zijn uitgesproken tekst namens de fractie te lezen.

Op 2 november zal de gemeenteraad verder gaan om daarin aangekondigde moties en amendementen te bespreken.

Wij, van PvdA Den Helder, zien het coalitieakkoord terug in de begroting. Hier zijn wij over het algemeen tevreden over. Toch hebben wij nog wel wat punten die wij willen benadrukken en hiermee extra onder de aandacht brengen.

Teso

Het wordt tijd dat de Teso apart wordt opgenomen in het Martitiem cluster. We moeten hierop echt gaan doorpakken. Wij zouden graag zien dat de plannen voor de ontsluiting van het Teso-verkeer binnen drie jaar zijn uitgewerkt. Uiteraard hoort de uitwerking van alle betrokken partijen hierbij. De PvdA heeft in de Provinciale Staten een alinea opgenomen om hier een start en de mogelijkheden van te kunnen realiseren. Wij roepen hierom ook op om de partijen die ook vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten hetzelfde te doen.

Buurt -en dorpshuizen

Den Helder is rijk aan verenigingen, buurt -en dorpshuizen. Dit is een zeer goede zaak voor de sociale contacten en beweging is uiteraard ook goed voor iedereen. Helaas zien de verenigingen en buurthuizen met angst en beven de toekomst tegemoet. Hoe gaat het eruit zien, kunnen wij de energierekening nog betalen? De enige uitweg die er dan nog gezien kan worden is de inkomsten vergroten. Dit kan gedaan worden door de contributie te verhogen, of de prijs van de consumpties te verhogen.

Hierdoor kunnen leden in problemen komen en zich uitschrijven bij de vereniging of minder het buurthuis zullen bezoeken. Om dit te voorkomen wil de PvdA een motie indienen waarbij 250.000 euro beschikbaar gesteld moet worden om de verenigingen en buurthuizen binnen 4 jaar, zoveel mogelijk, klimaatneutraal te maken.

Citymarketing

Den Helder heeft veel te bieden. Citymartketing is het instituut dien dit uit moet dragen. Binnen welke termijn kunnen wij een evaluatie verwachten van Citymarkteting, zijn ze nog op de juiste weg? Dit willen wij graag weten, omdat er grote evenementen, als Sail, zich aan gaan dienen.

Valpreventie

De zorg ervaart lange wachttijden door een tekort aan personeel. Het is dan ook extra schrijnend dat veel ouderen na een val op de Eerste Hulp belanden. Landelijk gebeurt dit zo ongeveer zo’n 280 keer dag en dat is ongeveer 10% van alle ongevallen. In het nieuwe regeerakkoord heeft valpreventie een prominente plek ingenomen. Daarom willen wij een amendement indien waarbij 25.000 euro per jaar voor 2023 en 2024 beschikbaar gesteld wordt om aan valpreventie te kunnen doen. In 2024 zal dit vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekeringswet.

LOS

Voor de LOS staat er een verhoging van 35.000 euro aan uitgaven gepland. Hoewel wij het belang van de LOS niet onderschatten, zouden wij graag een kijk -en luisteronderzoek ontvangen. Dit geeft ons een goed beeld op wat er daadwerkelijk de afgelopen jaren is bereikt.

Arbeid moet lonen

Arbeid moet lonen! De PvdA Den Helder snapt dat wij lokaal niet over inkomsten vanuit werk gaan. Toch zien wij dat de hardwerkende middeninkomens het steeds zwaarder krijgen. Wij vragen de wethouder dan ook om te bekijken of de kwijtscheldingsnorm aankomend jaar verhoogd kan worden naar 130%. Graag ontvangen wij van de wethouder een doorrekening van de kosten van dit plan. Dit zullen wij dan meenemen in onze overweging om een motie in te dienen.

Beweegtuinen

Beweegtuinen stimuleren bewegen. Het is goed voor ouderen om te bewegen, maar ook voor jongeren. Daarnaast draagt het bij aan de sociale contacten. Wij willen daarom graag dat er wordt gekeken of de verwijderde beweegtuinen, zoals in het Timorpark, teruggeplaatst kunnen worden. Daarnaast zou er gekeken kunnen worden of er ook op nog andere plekken binnen de gemeente behoefte is aan beweegtuinen. Wij zouden graag zien dat er 25.000 euro vrij wordt gemaakt voor een eerste aanzet.

Vogelopvang

Er wordt voor de vogelopvang 1.8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Wij vinden dit een erg hoog bedrag om in één keer over te maken. Wij vinden het verstandiger om eerst een deel, bijvoorbeeld 500.000 euro beschikbaar te stellen voor het eerste deel en daarna in tranches, na het zien van uitgewerkte plannen, meer geld beschikbaar ter stellen indien nodig. Wij zijn hier sceptisch over, omdat de vogelopvang draait op vrijwilligers en verder niet vallen onder de gemeentelijke verantwoordelijkheden.

Noorderhaven

Iets waar wij niet direct invloed op hebben, maar wel een onderwerp dat wij kritisch volgen is de bebouwing en de ontwikkeling van het terrein van ‘s Heerenloo in Julianadorp (Noorderhaven). Wij willen voorkomen dat de oorspronkelijke bewoners van het zorgterrein Noorderhaven in de verdrukking komen, zowel psychisch als fysiek, door de ambitie van bouwen van huizen op een voorheen veilig gebied voor mensen met een verstandelijke beperking.

Kwetsbare wijken

Voor de kwetsbare wijken is 1.1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit vinden wij een mooie eerste aanzet. Echter, wij hopen dat als er een gedegen plan is, er een nieuwe injectie mogelijk is, zodat het niet bij een kleine stap blijft. Wij gaan er vanuit dat er voor de kadernota een gedegen plan ligt om de kwetsbare wijken naar een hoger plan te tillen. Als dit plan er eenmaal is, zou het een logische stap zijn er dan ook tot 2026 geld beschikbaar wordt gesteld om de plannen uit te voeren. Op deze wijze kan er echt iets bereikt worden en zullen de inwoners mogelijk ook weer meer vertrouwen krijgen in de politiek. Dus niet een eenmalig bedrag, maar een plan met een visie dat financieel ook haalbaar is.