32,5 miljoen euro naar Noord-Holland Noord voor regiodeal

11 februari 2024

Noord-Holland Noord krijgt 32,5 miljoen euro van het Rijk. Dat is meer dan elke andere regio die aasde op een zogenoemde regiodeal. De geldinjectie moet de uitstroom van jongeren stoppen en het gebied aantrekkelijk houden voor wonen en werk.

Het is elke ochtend pijnlijk zichtbaar: lange files richting Amsterdam en lege rijbanen richting het noorden. En einde dag is het precies omgekeerd. Het is deze ’braindrain’ die Noord-Holland Noord wil stoppen.

De noodzaak om West-Friesland, de Noordkop en Alkmaar leefbaar en aantrekkelijk te houden heeft geleid tot ongekende saamhorigheid. Zeventien wethouders hebben samen met bedrijfsverenigingen en onderwijsinstellingen na drie maanden voorbereiding eind vorig jaar een gezamenlijk voorstel ingediend voor een regiodeal.

De zorgenlijst is dan ook lang: vergrijzing en ontgroening van de bevolking, een meer dan overbelast stroomnetwerk en een beperkt aanbod in werk, opleidingsmogelijkheden en cultuur op redelijke reisafstand. De geldinjectie moet de benodigde boost geven om de problemen het hoofd te bieden.

Azen

In de ministerraad van vrijdagmiddag werd de geldverdeling bekendgemaakt. De 32,5 miljoen euro die Noord-Holland Noord binnen heeft gesleept is het hoogste bedrag van alle 22 regio’s die een bijdrage krijgen uit regionale subsidiepot, die bedoeld is om verschillen tussen regio’s op het gebied van wonen, leven en werk te verkleinen.

Wethouder Robert te Beest uit Alkmaar is er zelf nog een beetje beduusd van. Hij heeft het nieuws net gehoord en staat op het punt de andere betrokkenen te informeren. „Dit is echt heel goed nieuws. Alle reden om de champagne te ontkurken.”

In deze vijfde ronde van de regiodeals was 384,6 miljoen euro te verdelen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering. De bijdrage is eenmalig en bedraagt 5 miljoen euro en maximaal 40 miljoen euro.

Adel verplicht

Het is voor het eerst dat de zeventien gemeenten gezamenlijk zoveel geld in Den Haag weten los te peuteren. „Ik denk dat we ons eerder te bescheiden hebben opgesteld”, denkt Te Beest. „Het ligt in de Noord-Hollandse aard om zoveel mogelijk zelf te willen doen. Die houding past niet meer en moeten we van ons afschudden.”

Adel verplicht, weet Te Beest ook. De vraag is natuurlijk wie die andere 32,5 miljoen euro gaat ophoesten. „Dat is nog niet bekend. Dat gaan we de komende maanden bekijken.” Het hoeft niet direct om een ’cashvraag’ te gaan, zegt de wethouder. ,,Bijdragen kan ook in projectvorm.”

Voor de zomervakantie moeten de uitgewerkte plannen bij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties liggen en zullen van 2025 tot en met 2028 worden uitgevoerd.

Grootontvangers

Andere grootontvangers zijn regio Zwolle (30 miljoen euro) en Drechtsteden-Gorinchem en de Achterhoek (beide 25 miljoen euro).

Dit is de vijfde ronde regiodeals; in vier eerdere ronden zijn in totaal al 44 regiodeals van start gegaan. In de vijfde ronde zijn 29 voorstellen ingediend, waarvan 22 voorstellen verder uitgewerkt zullen worden. Later in 2024 zal – naar verwachting – een zesde ronde volgen. Voor de vierde, vijfde en zesde ronde heeft dit kabinet in totaal 900 miljoen euro beschikbaar. Den Haag heeft tussen 2018 en 2025 1,9 miljard euro opzij gezet voor Regiodeals.

Bron: Noordhollands Dagblad

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240209_64294095?utm_source=google&utm_medium=organic