Verkiezingen lokaal positief. Aukelien Jellema in de wachtkamer.

22 maart 2019

Maandagmiddag zal de definitieve uitslag bekend worden gemaakt van de Provinciale Staten verkiezingen van afgelopen woensdag 20 maart. Maar zoals het er nu voor staat bij de voorlopige uitslag zal onze partij 1 zetel verliezen en met 6 zetels terugkeren in de nieuwe  Provinciale Staten van Noord-Holland,

Met deze uitslag zal onze partij- en stadgenoot Aukelien Jellema niet direct terugkeren. Haar plaats 7 is net te laag voor de 6 zetels die de PvdA krijgt. Het is uiteraard nog onder voorbehoud, want zoals gezegd de echte uitslag komt pas maandagmiddag. En mocht de PvdA uiteindelijk meedoen in Gedeputeerde Staten, dan is de kans zeer groot dat Aukelien alsnog Statenlid wordt.

Op website “Den Helder Actueel” gaf Aukelien de navolgende reactie:

“In absolute zin heeft de PvdA (veel) meer stemmen gekregen, maar de opkomst was ook hoger en dus viel het procentueel toch lager uit”, reageert Jellema. “Het betekent dat ik vooralsnog niet terugkom in mijn partij als Statenlid, maar wellicht wel als duo-commissielid. Dat is jammer voor mij, maar ik vind het vooral ook jammer dat (over links) dan geen Statenlid meer uit Den Helder komt. Ik dank alle mensen in Den Helder en de Noordkop voor hun stem op mij of op mijn partij. Het initiatief ligt nu bij Forum voor Democratie en ik feliciteer hen met hun overwinning. Wij – de PvdA NH – wachten hun volgende stappen af.”

Wethouder Peter de Vrij gaf aan in algemene zin blij te zijn met deze uitslag. “De opkomst in onze gemeente was 48,7% en dus flink hoger dan 4 jaar gelden toen het 39% bleek.  De PvdA haalde in Den Helder 9,6% van de stemmen. Dat is 0,4% lager dan in 2015. Nadere analyse laat zien dat we lokaal toch goed gescoord hebben en dat is heel positief te noemen. Na Forum voor democratie, VVD en PVV volgt de PvdA als vierde grote partij in Den Helder tijdens deze verkiezingen”.

Voorzitter Maja de Jong ziet de actieve lokale inzet mede als oorzaak van deze positieve ontwikkeling. “De wijkbezoeken en inzet van fractie en wethouder worden blijkbaar gewaardeerd in onze gemeente. Maar bovenal het feit dat wij een goede lokale kandidaat als Aukelien Jellema hoog op de kandidatenlijst hadden staan. Het is jammer dat Aukelien het net niet heeft gered. Maar de kans dat Aukelien alsnog benoemd te gaat worden als Statenlid is nog steeds aanwezig, als de PvdA mee gaat besturen”.

De PvdA bedankt haar kiezers voor het vertrouwen en alle actieve afdelingsleden voor de tomeloze inzet bij de campagne.