PvdA wethouder Den Helder: één loket nodig voor dementie

20 januari 2019

De gemeente Den Helder mag in Noord-Holland Noord dan koploper zijn als het gaat om dementievriendelijke gemeenten, er kan toch nog veel verbeteren. Eén loket op het gebied van dementie, waar bijvoorbeeld snel iets geregeld kan worden, kan een stap in de juiste richting zijn.

„We zijn op de goede weg, maar we kunnen zeker procedures proberen makkelijker te maken”, zegt PvdA wethouder Peter de Vrij. Als raadslid kwam hij in 2016 met een motie om als gemeente dementievriendelijk te worden.
De wethouder: „Er zou één loket moeten zijn, een duidelijk aanspreekpunt waar je met je zorgen naartoe kunt. Niet verzanden in teveel en te onduidelijke regels, maar snel iets regelen.”

Zeventig procent van de mensen met dementie woont nog thuis. Het aantal mensen met dementie groeit. De Kop van Noord-Holland vergrijst én ontgroent. De groep mensen die kans heeft te maken te krijgen met deze ziekte, wordt steeds groter, meldt de gemeente.
Bedrijven en inwoners worden deze maand gewezen op de gratis online cursus ’goed omgaan met dementie’.

Ineke Laagland van organisatie Geriant zegt over het nut van de cursus: ,,Er komt steeds meer begrip voor en kennis over dementie. Toch heerst nog dat beeld van die ene afdeling in dat verpleeghuis. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen wijzen op de signalen van dementie en wat ze kunnen doen.’’

Wethouder Tjitske Biersteker van de Christen Unie vult aan: ,,Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Dus moeten we goed inzetten op preventie en leren signalen te herkennen.”

Cultureel centrum Triade krijgt binnenkort het dementievriendelijke stempel. „Iedereen die graag bezig is met kunst, moet bij ons terecht kunnen’’, zegt Petra Clowting van Triade.

,,De drempel moet laag zijn voor iedereen, dus ook voor kwetsbare doelgroepen. Bewezen is dat kunst een prachtig middel is om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Het uitoefenen van kunst kan mensen in een kwetsbare periode onder andere zelfvertrouwen geven en een gevoel van eigenwaarde.”
Clowting: ,,’Muziek’ verdwijnt als een van de laatste dingen uit het brein. Vaak is er nog herkenning. We vinden het belangrijk onze docenten extra te scholen op het lesgeven aan deze doelgroep. We zetten dit jaar in op het tot stand brengen van een mooi en passend aanbod voor mensen met dementie.’’

 

Bron Helderse Courant