Meer kleine oranje afvalbakken voor plastic in buitenruimte

20 december 2018

Vanaf januari 2019 krijgen de afvalbakken in de hele openbare ruimte gezelschap van een oranje bak. Zo staan er straks dus overal dubbele bakken in de openbare ruimte: een voor plastic en een voor restafval. Een jaar geleden ging de binnenstad al voor. De resultaten zijn positief.

In totaal plaatsen we 275 oranje bakken aan de bestaande blauwe bakken. Op de blauwe bak komt een sticker met het logo voor restafval. Op de oranje komt het logo voor plastic, blik en drinkpakken. In de loop van de tijd zullen we de blauwe bakken vanwege ouderdom moeten vervangen. Dan wisselt de kleur van blauw naar grijs. De bakken worden geleegd door medewerkers van Noorderkwartier. Daarna gaat het vuil gescheiden naar HVC.

Inmiddels zijn er 81 afvalbakken in de openbare ruimte geadopteerd door bewoners/organisaties. Ook deze bakken vullen we aan met een oranje afvalbak voor plastic afval. De adoptanten hebben inmiddels een bedankje ontvangen voor hun inzet het afgelopen jaar.

Startsein uitrol op basisschool Eben Haëzer

Vorige week maandag gaf wethouder Peter de Vrij het startsein voor de uitrol van deze oranje afvalbakken op basisschool Eben Haëzer. Op initiatief van een enthousiaste groep leerlingen (Riley, Zenzi, Mick, Jazzlyn, Milo en Kahlan) adopteert deze school afvalbakken. Ook start Eben Haëzer met gescheiden afvalinzameling.

Afval scheiden op scholen is onlangs mogelijk gemaakt door aanpassing van de landelijke regels. Tot voor kort werd dit afval gezien als bedrijfsafval waardoor het scheiden (meestal) niet tot de mogelijkheden behoorde.