Jongeren in debat met lijststrekkers

6 maart 2018

Uit het Noordhollands Dagblad editie Den Helder van 5 maart

Bovenbouwleerlingen van Lyceum en Mavo aan Zee gaan dinsdagavond met elkaar en met lijsttrekkers van Helderse politieke partijen in debat. Dat maakt het een speciale editie van de ’Debat Challenge’ die al twee keer eerder is gehouden op de school.

De leerlingen van Scholen aan Zee voelen lijsttrekkers aan de tand over verschillende zaken waar jongeren in Den Helder mee te maken hebben. De vraag die centraal staat is:’Wat kunnen politieke partijen in Den Helder voor jongeren betekenen en in welke onderwerpen komt dit specifiek tot uiting?’ De scholieren kunnen tijdens het debat onder meer hun eigen docent Marije Boessenkool (GroenLinks) ondervragen en oud-leerling van de school Harmen Krul (CDA).
De gehele avond kan er door het publiek, leerlingen en belangstellende ouders, interactief met een app worden gestemd. De jury bepaalt uiteindelijk de winnaar van het debat tussen de leerlingen en de lijsttrekkers.
Debatbureau

De jongeren worden dinsdagmiddag voorbereid op het debat met een workshop van Frits Bloemberg, directeur van Het Debatbureau. Leerlingen kunnen zich zo optimaal voorbereiden op het debat en de stellingen die ’s avonds aan bod komen. Bloemberg organiseerde ook Lagerhuisdebatten voor jongeren op tv.
Voorafgaand aan het debat is er een politieke markt. De markt begint om 18.30 uur; het debat is vanaf 19.00 uur in de Agora van Lyceum aan Zee, aan de Drs. F. Bijlweg 6