Informatief werkbezoek over civiel-militaire samenwerking

15 april 2019

Maandag 15 april bracht John Kerstens, lid van de Tweede Kamer fractie van de PvdA, op uitnodiging  van de Helderse PvdA afdeling een werkbezoek aan de stad. Het werkbezoek had als thema de civiel-militaire samenwerking. Hierbij waren ook Monica Anthonijsz en Pieter Blank namens de fractie aanwezig. Maja de Jong en Andrea van Herwijnen waren er namens het bestuur.

Namens het college van B&W waren PvdA wethouder Peter de Vrij en VVD wethouder economische zaken/haven/luchthaven/financiën Kees Visser aanwezig.

Het werkbezoek werd gestart in het havenkantoor van Port of Den Helder . Hier werd John bijgesproken over de mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor de haven van Den Helder. Onderwerpen zoals verplaatsen Moormanbrug, uitbreiden kaderuimte Port of Den Helder met Harssens. De problematiek met het TESO verkeer. Bereikbaarheid haven en TESO werden hierbij besproken. Er is ondermeer  aangegeven dat coördinatie vanuit het Rijk van belang is om grote trajecten als genoemd gerealiseerd te kunnen krijgen. Teveel ministeries en partijen zijn er bij betrokken.

Vanaf het dak van het zogenaamde Blauwe paleis, het kantoor van offshore bedrijf Peterson, aan de haven tegenover het KIM kon letterlijk en figuurlijk gekeken worden naar de  invulling  van de wensen om te komen tot uitbreiding van kaderuimte voor civiel gebruik van de haven. Een prachtig uitzicht over de haven en zijn activiteiten zijn vanaf  hier te zien.

Het werkbezoek werd afgesloten bij Hortus over Zee. Hier werd o.a. een lunch genuttigd.