Docenten en PvdA politiek vinden elkaar.

19 februari 2018

Key-workers, worden ze in de Engelse taal genoemd; mensen die werken in banen als politieagent, verpleegkundigen of leraren. Het zijn beroepen die de PvdA nog altijd veel in de achterban heeft. Niet heel opmerkelijk want juist mensen in deze beroepen hebben een groot gevoel voor sociale verhoudingen en dragen uit dat mensen in achterstandssituaties een vangnet nodig hebben. Ze mogen geholpen en ondersteund mogen worden want iedereen telt mee. Iedereen moet de kans krijgen vérder te komen in onze maatschappij.

Beide leerkracht

Op de lijst van de PvdA Den Helder staan twee van zulke key-workers. Op nummer 4 treffen we Jan de Leeuw aan, 39 jaar, geboren en getogen in Den Helder. Op plek 6 staat Ben Spandaw, we kennen hem nog als commissielid in onze huidige fractie. Ben is 36, geboren Hagenees maar alweer bijna 30 jaar woonachtig aan het Marsdiep. Ze zijn collega’s, deze twee, en werken beiden bij Beroepsonderwijs aan Zee. Jan in de techniek, Ben als leraar Nederlands.

Gepassioneerd

Ze ogen stoer, mannen uit één stuk maar bij Jan thuis aan tafel, onder het genot van een kop koffie, vertellen ze beiden gepassioneerd over hun werk met leerlingen die het niet altijd even makkelijk hebben. Jan vertelt dat ie tot nu toe niet politiek actief is geweest maar dat nu wél gaat worden. “Ik ben veel bezig geweest in het verenigingsleven. Dat bouw ik af maar ik ga niet stil zitten hoor! Mijn tijd wil ik graag gaan besteden aan de lokale politiek”. Jan zou zich in de raad of in een commissie graag bezig willen gaan houden met het stimuleren van toerisme voor onze stad. En hij vindt dat er al goede stappen zijn gezet in de ontwikkeling van het stadshart. “Dat moet goed afgerond worden”, aldus deze docent Techniek. Ben heeft al wel ervaring binnen het Helderse stadhuis; hij is lid van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO). “Ik begon in de commissie Bestuur & Middelen, aldus Ben, maar dat was niets voor mij. Ik was dan ook blij dat in over kon stappen naar MO, daarin kan ik veel meer betekenen, daar ligt mijn hart”.

Vruchten afgeworpen

Voordat een eventuele entree in de Helderse politiek mogelijk is, moet er nog wél veel campagnewerk verricht worden. De heren gaan ervoor. Op de vraag wat hun drive is: “We doen het voor de stad. Jan: “Soms kom ik nog wel eens een oud-leerling tegen, eentje die best lastig was. Heeft zo’n jongen een goeie baan als operator bij Tata-Steel. Da’s mooi toch? Dan heeft ons techniek-onderwijs tóch z’n vruchten afgeworpen. Dát positieve, die vooruitgang, die wil ik ook in onze lokale politiek brengen”.