Canvassen!

17 februari 2019

Campagnetijd of niet, er gaat weer gecanvast worden! Zaterdagochtend verzamelden we ons met fractie en bestuur bij de toren van de voormalige Opstandingskerk aan de Pasteurstraat. Een rondje door de Geleerdenbuurt stond op het programma. Rozen mee (moeilijk aan te komen, zo vlak na Valentijnsdag…) en folders in de aanslag om de mensen erop te attenderen dat er 20 maart weer verkiezingen aankomen. Voor Provinciale Staten én de Waterschappen.

We troffen het met het weer. Onder een strakblauwe lucht en een aarzelend voorjaarszonnetje aanbellen bij de mensen in de Geleerdenbuurt. Een buurt met huizen die net na de oorlog zijn opgetrokken en een jaar of 25 geleden een keer zijn gerenoveerd.

“Is dat nou niet een soort van deur-leuren?” wordt ons wel eens gevraagd. “Zitten mensen daar nou op te wachten?”. Op dat laatste moet ik het antwoord schuldig blijven maar het beeld dat bewoners van de huizen waar je aanbelt, boos of ontstemd de deur opendoen, klopt beslist niet. “Wat leuk dat u helemaal hier helemaal naartoe komt’, is een reactie die we regelmatig horen. “Kom effe binnen, tis veels te koud an de deur”, is een veelgehoorde uitnodiging. Tijdens onze canvasrondjes houden we altijd een kleine enquête. Hoe ervaren de mensen het wonen in hun wijk, wat zijn de pluspunten van hun buurt en zijn er wellicht ook kleine of grotere ergernissen? Natuurlijk, er zijn bewoners die nét onder de douch vandaan zijn gesprongen, in badjas nog, haren in een handdoek gewikkeld. Dan is het aan deur beantwoorden van vragen niet het eerste waar je aan denkt. We stoorden iemand tijdens haar piano oefeningen en een ander was druk met klussen. Even goeie vrienden, we komen nog wel eens op een andere moment terug. Maar verreweg de meeste mensen zijn buitengewoon bereidwillig om ons even te woord te staan.

Wat is de oogst in de Geleerdenbuurt? We hebben de Erasmusstraat, de Prof. Zeemanstraat, de Hugo de Grootstraat, de Prof. Blokstraat en een gedeelte van de Lorentzstraat gelopen. Wat een gemoedelijke buurt is dat! Op onze vraag naar de pluspunten van de wijk antwoorden verschillende bewoners dat er naar elkaar omgekeken wordt in de straat. Nieuwe bewoners worden er verwelkomd met een bloemetje, er wordt meegedaan aan de Nationale Burendag en met Kerst is er een buurtborrel. De mensen wonen fijn in de Geleerdenbuurt. De Woningstichting krijgt een pluim: van het onderhoud van de huizen wordt best werk gemaakt en Ten Anker, van Stichting Vrijwaard, is een verzekering dat wanneer er ouderdomsongemakken op gaan treden, er van maaltijd- of dagbestedingsvoorzieningen gebruikt gemaakt kan worden. Jonge gezinnen en ouderen die al 30 jaar of langer in de buurt wonen, maken de wijk divers.

Er zijn ook aandachtspunten voor de wijk. Zo vraagt de nieuwe tijd om laadpalen voor elektrische auto’s. Je vindt ze nog niet in deze buurt. De oudere bewoners die er niet alleen langer móeten wonen (verzorgingshuizen zijn er immers niet meer) maar er ook langer wíllen wonen, ontberen een toilet op de bovenverdieping en voor de jongere gezinnen zijn meer speelplekjes in de directe leefomgeving belangrijk. Een wijkconciërge is sinds het vertrek van de vorige, nog steeds niet geworven voor dit deel van onze stad. Onze Helderse fractie zal er bij het stadsbestuur op aandringen daar nu snel verandering in te brengen. En ook de aloude ergernis van de hondenpoep wordt hier gehoord. Hondenbezitters ruimen de uitwerpselen van hun viervoeter ook niet op, wanneer er op een losloopveldje wordt uitgelaten. Want dat mag, volgens de huidige plaatselijke verordening. Ook hier wil de fractie mee aan de slag gaan.Eén bijzonder punt werd genoemd dat alleen voor deze wijk, en in het bijzonder voor aantal bewoners van de Professor Blokstraat geldt: de Brede basisschool in de Pasteurstraat laat regelmatig lichten branden wanneer de school verder gesloten is. Dat geeft overlast voor de buurtbewoners en is bovendien niet erg milieubewust. Als de school dáár nu even op let, hebben we misschien wel 100% spinnend tevreden stadsgenoten in de Geleerdenbuurt. En wie wil dat nou niet?